مهارت های تئوریمقالات آموزشی

رابدومیولیز چیست و چه علائمی دارد + نکات بالینی

رابدومیولیز می تواند یک وضعیت تهدید کننده زندگی باشد که در اثر تحلیل عضلانی و مرگ عضلانی ایجاد می شود. این آسیب عضلانی خطرناک می تواند ناشی از فشار بیش از حد، ضربه، مواد سمی یا بیماری باشد. با متلاشی شدن سلول های ماهیچه ای، پروتئینی به نام میوگلوبین در خون آزاد می شود. کلیه ها مسئول حذف این میوگلوبین از خون هستند تا با وسیله ادرار بتواند آن را از بدن خارج کند. در مقادیر زیاد، میوگلوبین می تواند به کلیه ها آسیب برساند. اگر کلیه ها نتوانند با سرعت کافی از شر مواد زائد خلاص شوند، نارسایی کلیه و مرگ رخ می دهد. تشخیص رابدومیولیز توسط آزمایش انجام میشود. علائم این بیماری را در ادامه مقاله به آن میپردازیم.

زمان تقریبی مطالعه: 3 minutes

نگاه اجمالی

دنبال تروما و فعالیت های شدید ورزشی ، گرمازدگی، تشنج، زیرآوارماندن و مصرف الکل باعث آسیب غشا فیبرهای عضلانی اسکلتی و آزادشدن اجزا داخل سلولی مثل میوگلوبین، کراتین کیناز و آنیون ها وکاتیونها به داخل جریان خون و آسیب اندام ها رابدومیولیز گفته میشود.

چه کسانی به رابدومیولیز مبتلا میشود ؟

اگرچه این بیماری ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما گروه‌های خاصی در معرض خطر بیشتری نسبت به سایرین برای ابتلا به این بیماری هستند. افرادی که شانس بیشتری برای ابتلا به رابدومیولیز دارند عبارتند از:

  • ورزشکاران استقامتی: دوندگان ماراتن، افرادی که در کلاس‌های اسپین شرکت می‌کنند و سایرین که تمرینات تناوبی با شدت بالا انجام می‌دهند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به رابدومیولیز هستند. این گروه ها ممکن است بدون استراحت بیش از حد به خود فشار بیاورند.
  • آتش نشانان: آتش نشانان می توانند پس از اعمال فشار بدنی در دمای بالا دچار این بیماری شوند. گرمای بیش از حد می تواند باعث رابدومیولیز شود.
  • نظامیان : افرادی که در ارتش هستند، به ویژه آنهایی که در کمپ بوت هستند یا تحت آموزش شدید هستند، در معرض خطر ابتلا به رابدومیولیز هستند.
  • افراد مسن: افرادی که زمین می خورند، نمی توانند بلند شوند و برای مدت طولانی کشف نمی شوند، ممکن است به رابدومیولیز مبتلا شوند.

علایم بالینی رابدومیولیز

  • درد وضعف عضلانی (کوفتگی ناحیه وسفت و دردناک بودن)
  • تیره شدن ادرار ( بدلیل آزادشدن میوگلوبین و احتمال صدمه به کلیه)
  • نارسایی کلیه (بدلیل میوگلوبین)

نحوه تشخیص رابدومیولیز چگونه است ؟

  • یافته ثابت و اولیه رابدومیولیز میوگلوبینوری است که با وجود RBC در ادرار مشخص میشود.
  • هیپرکالمی ( آزاد شدن از داخل سلول)
  • افزایش اسیداوریک و اسیدوز لاکتیک بعلت تنفس بیهوازی سلولی
  • قابل اعتمادترین یافته افزایش ۱۰ تا ۱۵ برابری آنزیمCK سرم است.

سرانجام افرادی که رابدومیولیز دارند چیست ؟

بسیاری از افراد پس از درمان بهبود می یابند. اما اکثر افراد تا چند هفته پس از آسیب، ضعف عضلانی طولانی مدت دارند. در بیش از 50٪ موارد ، افراد آسیب حاد کلیه را تجربه می کنند. برخی از افراد در صورتی که کلیه هایشان نتواند کار کند، برای مدت طولانی به دیالیز نیاز دارند.

منبع : https://nursingskills.net

Saeid Chayani

سعید چایانی دانشجوی ترم 8 دانشگاه آزاد همدان . هدفم از تشکیل این سایت فراگیری مهارت های پزشکی-پرستاری هست ، به حوزه وب هم علاقه‌مندم ، امیدوارم لحظاتی خوبی در این سایت رو رقم بزنم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا