مقالات آموزشیدسته‌بندی نشده

آنژین صدری چیست و چه علائمی دارد ؟

نام دیگر آنژین صدری در علم پزشکی “chest pain” است . آنژین صدری نوعی بیماری است که باعث ایجاد درد در ناحیه قلب میشود . معمولا علت این بیماری وجود اشکال در عروق کرونری قلب است. به طور کلی آنژین صدری در اصطلاح پزشکی برای درد قفسه سینه یا ناراحتی ناشی از بیماری عروق کرونر قلب است. زمانی اتفاق می افتد که عضله قلب به اندازه نیاز خون دریافت نمی کند. این معمولاً به این دلیل اتفاق می افتد که یک یا چند شریان قلب باریک یا مسدود شده است که به آن ایسکمی نیز گفته می شود. در ادامه مقاله میتوانید علائم آنژین صدری رو ملاحظه فرمایید

آنژین معمولا باعث فشار ناراحت کننده، پری، فشردن یا درد در مرکز قفسه سینه می شود. همچنین ممکن است این ناراحتی را در گردن، فک، شانه، پشت یا بازو احساس کنید. (بسیاری از انواع ناراحتی قفسه سینه – مانند سوزش سر دل، عفونت ریه یا التهاب – به آنژین مربوط نمی شود.) آنژین در زنان می تواند متفاوت از مردان باشد.

زمان تقریبی مطالعه: 5 minutes

چه زمانی آنژین صدری رخ میدهد ؟

آنژین اغلب زمانی اتفاق میافتد که عضله قلب به خون بیشتری نیاز داشته باشد .مثلا در حین انجام ورزش یا احساسات شدید . علت دیگر آنژین فقدان وجود اکسیژن کافی در عضله قلب است به عنوان مثال هنگام بالا رفتن از پله یا کوهپیمایی شما اکسیژن بیشتری نیاز دارید که اگر اکسیژن کافی به عضله قلب نرسد باعث ایجاد آنژین صدری میشود . علت دیگر آنژیون باریک یا مسدود بودن رگهاست به عنوان مثال اگه رگ مسدود باشه نمیزارد خون کافی به قلب برسد که این یکی از دلیل هاست .

علائم آنژین صدری چیست ؟

آنژین صدری دارای علامت های مختلفی است که شایع ترین علائم آنژین صدری درد اکثرا در ناحیه میان‌سینه چپ و با قابلیت انتشار (بیشتر در نوع ناپایدار) به بازوی چپ (گاه هردو بازو) فک و بخش میانه دو شانه دارد .

بعضی عوامل خطرساز پیدایش آنژین صدری کدامند ؟

  • جنسیت با درصد بالای بروز در مردان
  • سن بالا
  • یائسگی
  • سابقه‌خانوادگی آنژین
  • دیابت
  • مصرف دخانیات
  • کلسترول بالا(هایپرکلسترولمی)
  • افزایش لحظه‌ای و یا زیادی فشار خون مزمن
  • چاقی، کمی تحرک و فعالیت بدنی
  • استرس

آنژین صدری پایدار

آنژین پایدار stable angina نوعی ایسکمی در میوکارد است که بدلیل افزایش درخواست متابولیک ماهیچه قلب (میوکارد) رخ می‌دهد. دلیل بروز درد یا شرایط افزایش کار قلب شامل فعالیت بدنی استرس با منشأ روانی و واکنش به هوای سرد بوده و یا بدلیل آسیب‌های غیر قلبی که نیاز به اکسیژن را افزایش داده و یا پرفیوژن قلبی را کاهش می‌دهند. از این موارد می‌توان به کم‌خونی حاد، هیپرتیروئیدیسم، فشارخون بالا و تب شدید اشاره نمود. درد بیمار با هرکدام از دلایل بالا ظاهر گردیده و با استراحت محو می‌شود. مهم‌ترین علت ابتلا به آنژین پایدار وجود آترواسکلروز ثابت در شریان کرونر بوده که 70 تا 75 درصد مجرای شریان بسته شده باشد. مدت‌زمان بروز درد از یک تا 20 دقیقه ممکن است متغیر باشد و پاسخ فارماکولوژیک بیمار به نیتروگلیسرین زیرزبانی مناسب است.

آنژين صدری ناپايدار

آنژین ناپایدار Unstable angina می‌تواند بدون مقدمه ایجاد شود و یا آنژین پایداری که حتی در حالت استراحت توسط شخص حس شود، آنژین حالت ناپایدار به خود گرفته‌ است. تمام شرایط و حالات آنژین پایدار شامل محدوده ایجاد درد و کیفیت آن در این نوع آنژین نیز وجود دارد اما شدت و تناوب و مدت‌ زمان آن شدیدتر است. آنژین ناپایدار بسیار خطرناک بوده و در 10 درصد بیماران به یک سکته قلبی تبدیل می‌شود. علت آن کمبود اکسیژن مورد نیاز بافت ماهیچه قلب است. این کمبود اکسیژن به دلیل افزایش نیاز میوکارد نبوده و به علت ناتوانی قلب در پمپ کردن خون کافی درون شریان کرونر ایجاد می‌شود . درد در این نوع آنژین نیز به علت وجود انسداد و تنگی پلاکتی درون کرونر است ولی شکسته شدن پلاک‌های درون کرونر و ایجاد میکروآمبولی می‌تواند منجر به انسدادهای دیگری شود. درمان و دخالت‌های پزشکی و پیگیری آنژین ناپایدار همان است که در آنژین پایدار وجود دارد.

درمان دارویی

استفاده از داروهای نیترات دار همانند : نیتروگلیسیرین نیترات‌ها باعث انبساط موقت شریانها، و در نتیجه احیای جریان خون در رگهای جریان پایین می‌گردد.از عوارض جانبی این قسم از داروها می‌توان به سرگیجه و سردرد اشاره کرد.استفاده از داروهای بلوک کننده بتا: (نظیر پروپرانولول یا آتنولول)این داروها با توقف اثر اپینفرین بر روی گیرنده‌های بتای قلب و در نتیجه باعث کاهش سرعت فعالیت قلبی و فشار خون می‌گردند.

نکته : بیماران آسمی نباید از این دارو مصرف کنند.

استفاده از داروهای بلوک کننده کانال کلسیم: آنتاگونیست کلسیم(نظیر نیفدیپین) این داروها همانند نیترات‌ها عمل می‌کنند و باعث انبساط شریانها می‌گردند، اما طرز کارشان متفاوت است مانند نیفدیپین .

• استفاده از داروهای آسپیرین: آسپیرین با اختلال در انعقاد خون باعث کاهش احتمال تشکیل لخته‌های خطر زا در قلب می‌شود.

• استفاده از داروهای ضد-پلاکت: از این قسم داروها برای بیمارانی استفاده می‌گردد که به آسپیرین حساسیت دارند. نمونهٔ اینگونه دارو Clopidogrel تیکلوپدین است.

• استفاده از داروهای رقیق‌کننده خون: داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین را می‌توان نام برد.

درمان تهاجمی آنژین(Invasive)

در صورت موثر نشدن داروها ممکن است جراحی لازم شود روش‌های مختلف جراحی جهت رفع انسداد عروق خونی یا گشاد کردن عروق وجود دارد که موجب جریان خون بهتر قلب می‌شود .

• آنژیوپلاستی
• بای‌پس یا عمل جراحی گذرگاه شریان کرنری

منبع : انجمن قلب آمریکا و Nursing Skills

ترجمه : سعید چایانی

Saeid Chayani

سعید چایانی دانشجوی ترم 8 دانشگاه آزاد همدان . هدفم از تشکیل این سایت فراگیری مهارت های پزشکی-پرستاری هست ، به حوزه وب هم علاقه‌مندم ، امیدوارم لحظاتی خوبی در این سایت رو رقم بزنم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا