مهارت های بالینی

کشت خون چیست + نحوه کشت خون

کشت خون یکی از روش‌های تشخیصی در پزشکی است که با استفاده از آن می‌توان عامل عفونتی یا سایر بیماری‌های خونی را شناسایی کرد. در این روش، نمونه خون بیمار به یک محیط کشت مناسب اضافه می‌شود و سپس به مدت چند روز تحت شرایط دمایی و رطوبتی خاصی نگهداری می‌شود. اگر باکتری، ویروس، قارچ یا سایر موجودات عفونی در نمونه خون بیمار وجود داشته باشند، آن‌ها به طور طبیعی در شرایط کشت رشد خواهند کرد. در صورت رشد میکروارگانیسم‌ها، با انجام آزمایشات تشخیصی بیشتر می‌توان آن‌ها را شناسایی و درمان مناسب برای بیماری را شروع کرد.

کشت خون
نحوه کشت خون به روش استاندارد

استفاده از کشت خون به دلیل دقت بالا در تشخیص عوامل عفونی و بیماری‌های خونی، همچنین شناسایی ویروس‌ها و قارچ‌های خونی که با روش‌های تشخیصی دیگر شاید شناسایی نشوند، بسیار مهم است. به علاوه، کشت خون برای بیمارانی که نشانه‌هایی از بیماری دارند، اما در آزمایش‌های تشخیصی دیگر نشانه‌های خاصی مشاهده نشده است، بسیار حیاتی است.

فهرست محتوایی مطالب

انواع کشت خون

انواع کشت خون بصورت ذیل است :

  1. کشت خون به منظور تشخیص عفونت‌های خونی: در این روش، نمونه خون بیمار در محیط کشت مناسب اضافه می‌شود و سپس به مدت چند روز تحت شرایط دمایی و رطوبتی خاصی نگهداری می‌شود. اگر باکتری، ویروس، قارچ یا سایر موجودات عفونی در نمونه خون بیمار وجود داشته باشند، آن‌ها به طور طبیعی در شرایط کشت رشد خواهند کرد. در صورت رشد میکروارگانیسم‌ها، با انجام آزمایشات تشخیصی بیشتر می‌توان آن‌ها را شناسایی و درمان مناسب برای بیماری را شروع کرد.
  2. کشت خون به منظور تشخیص بیماری‌های خونی: در این روش، به جای شناسایی میکروارگانیسم‌ها، تغییرات در سلول‌های خونی و بخصوص سلول‌های سفید خون، مورد بررسی قرار می‌گیرد. این تغییرات می‌توانند نشانه‌ای از بیماری‌های خونی مانند لوسمی، لنفوم و سایر بیماری‌های خونی باشند.

کشت خون به دلیل دقت بالا در تشخیص عوامل عفونی و بیماری‌های خونی، همچنین شناسایی ویروس‌ها و قارچ‌های خونی که با روش‌های تشخیصی دیگر شاید شناسایی نشوند، بسیار مهم است. به علاوه، کشت خون برای بیمارانی که نشانه‌هایی از بیماری دارند، اما در آزمایش‌های تشخیصی دیگر نشانه‌های خاصی مشاهده نشده است، بسیار حیاتی است.

کشت خون

نحوه کشت خون

نحوه کشت خون بصورت ذیل است :

✅انديكاسيون :
⬅️جهت كشت عفونت هاي باكتريایی
⬅️اندوكارديت
➡️sepsis

✅كنترانديكاسيون :
⬅️سلوليت وعفونت در محل
⬅️اختلالات خونريزي دهنده
➡️thrombophlebitis
⬅️انفوزيون به عروق آن ناحيه (حداقل ٢دقيقه بعد از إتمام انفوزيون انجام شود)

✅نحوه انجام وتوضيحات :
⬅️وسايل مورد نياز شامل :
●سرنگ 10ml
●ظرف كشت خون 3 عدد
●محلول آنتي سپتيک
●تورنيكت
●دستكش

✅محل هاي قابل انجام:
➡️Femoral vein
➡️Antecubital fossa ( caphalic, basilic &medical cubital)

✳️در ابتدا بيمار آرام وراحت دراز كشيده وتورنيکت را به بازوي وي متصل ميكنيم وحدود ٢٠ثانيه منتظر مي مانيم تا عروق پر شود.
دستكش را مي پوشيم ومحل را ضد عفوني مي كنيم. عروق برجسته شده وقابل لمس خواهد بود. هر كدام از عروق موجود واضح تربود آن را انتخاب مي نماييم. به آرامي وبه صورت مايل وارد وريد مورد نظر مي شويم وحداقل 10ml خون را به آرامي مي كشيم ، در اين حال تورنيكت را باز مي كنيم . در ادامه در محيط كشت مورد نظر 10ml خون مي ريزيم ( سر بطري محيط كشت را حتما قبل از ورود خون با محلول انتي سپتيك ضد عفوني كنيم )
اين فرايند را تا دوبار ديگر با فاصله حدود نيم تا يك ساعت از محل هاي متفاوت انجام مي دهيم وسه محيط كشت راسپس براي آزمايشگاه ارسال ميكنيم ( حتما شماره گذاري شوند)

✳️توجه : تمام فرايند بايد در شرايط استريل انجام شود ونهايت دقت را بكار گيريم.

شما میتوانید با اشتراک گذاری سایت https://nursingskills.net و صفحه توییتر ما از ما حمایت کنید

Saeid Chayani

سعید چایانی دانشجوی ترم 8 دانشگاه آزاد همدان . هدفم از تشکیل این سایت فراگیری مهارت های پزشکی-پرستاری هست ، به حوزه وب هم علاقه‌مندم ، امیدوارم لحظاتی خوبی در این سایت رو رقم بزنم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا